15 Kasım 2017 Çarşamba

Şebboy Çiçeği Hakkında Merak Edilenler Gece Açan Çiçek

Gece Açan Çiçek Şebboy
Rengarenk bir çiçek olan şebboy çiçeği bahçelerimizi süslemede kullandığımız çiçek ile ilgili bütün merak edilenlere cevap vermeye çalışacağız.  Halk arasında gece açan çiçek olarakta bilinen. Latince orijinal ismi Matthiola olan Şebboy, Brassicaceae yani turpgiller familyasında yer alır. Şebboy Çiçeği 330 cins ve 3700 türü bulunan bu ailenin ülkemizde 85 cins ve 515 türü bulunmaktadır. Sarı, pembe, mor, turuncu ve beyaz dört parçalı çiçekler açan Şebboy çiçeğinin kokusu karanfini andırır. Çok yoğun bir kokusu vardır, bu çiçeklerindeki uçucu yağdan kaynaklanır. Ama bu yağın herhangi bir tıbbi yararı yoktur (yine de idrar söktürdüğü ve kabızlığı giderdiği söylenir), yalnızca parfüm ve kozmetik sanayiinde kullanılır. Şebboy Türkiye’de son derece sıklıkla kullanılır ve kahverengi, kırmızı gibi renkleri üretiliyor. Şebboy çiçeğinin anlamı saflık ve sevgidir. Zaten bu kadar hoş kokulu bir çiçekten de diğer bir anlam beklemek olmazdı değil mi?

Şebboy Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir? Bakımı Nasıl Yapılır? 



  1. Ana vatanı Avrupa olan Şebboy’un bilhassa parfüm sektöründe büyük önemi vardır. 
  2. Şebboy Genellikle bahçelerde yetiştirilen, tohumla yetiştirilmesi tercih edilen iki ya da çok yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları azdır ve çiçekleri çok fazladır. 
  3. Şebboy’u dikkat çekici yapan özelliklerinden bir tanesi de budur.
  4. Şebboy çiçeğinin sevdiği iklim güneş alan yalnız yarı gölgeli, soğuğa ve kuraklığa dayanaklı bölgelerdir. Kolayca yetiştirilen bu süs bitkisi erken çiçeklenir. 50cm’e kadar boylanabilen şebboy eğer iyi bakılırsa 80 cm’e kadar uzayabilir. 
  5. Şebboy’un yaprakları tüylü ve ufaktür ancak çiçekleri salkımlar durumunda ve yapraklarına göre son derece büyüktür. Şebboy nemli toprağı sever. 
  6. Drenajı iyi yapılmış, besince zengin toprak talebi vardır. 
  7. Koyu renkli ve kaliteli topraktan güzellanır. 
  8. Yıl boyunca üretime makul bir çiçektir. 
  9. Yüksek sıcaklığı sevmezler yalnız soğuğa karşı da dayanıklı bitkiler değildir. 
  10. Kış aylarında ortalama 10 derece sıcaklık talebi vardır. 
  11. Sera yetiştiriciliğinde bu sıcaklık ayarlanabilirse iyi bir sonuç elde edilebilir. 
  12. Şebboy ışığı çok sever. Bol bol ışık alabileceği ortamlarda coşacaktır. 
  13. Eğer serada üretim yapılıyorsa bu durum dikkate alınmalıdır. 
  14. Bitki çürümeye meyillidir.
  15. Özellikle serada yetiştirilen Şebboy’u iyi havalandırmak, fazla nemden güvenliğini sağlamak gerekir.
  16. Bahçe şebboyu ve sarı şebboy sıklıkla bilinen şebboy çiçeği çeşitleri arasındadır. 
  17. Damlama sulama tavsiyelir. 
  18. Yazın toprağın tamamıyla kurumasına müsaade edilmemelidir. 
  19. Eğer sağlıklı bir Şebboy çiçeği yetiştirmek istiyorsanız, doğal ortamına ahenk sağlayabilmeniz gereklidir. 
  20. Kesme çiçek olarak ya da saksılarda sık yetiştirilmez, bahçe yetiştiriciliği için daha makuldur. 
  21. Kesme çiçek olarak sık karşılaşmama nedenimiz ise bitkinin çok titiz oluşudur. 
  22. En fazla 2 derece sıcaklıkta birkaç gün saklanabilen narin Şebboylar, dallarında açarlar unutmayalım.



Şebboy Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Şebboy çiçeğini fide ya da tohum ile yetiştirebilmek mümkün. Fide ile Şebboy üretmek istiyorsanız ekim, dikim ve hasat programı şöyle yapılır. Her mevsim yetişebilen Şebboy çiçeğini tohumdan yetiştirmek için tavsiyelen 4 ayrı zaman dilimi var. Bunlar sırası ile şöyle gerçekleşiyor; ekim ayında ekilen tohumlar Aralık ayında kalıcı olarak duracağı yerlerine alınıyor ve bu bitkiden ilk ürün ilkbaharın ilk aylarında elde edilebiliyor. Kasım ayında ekilen tohumlar ise Ocak ya da şubat ayında kalıcı toprağına alınıyor ve ilk çiçekler ilkbahar mevsiminde kendini gösteriyor. Aralık ayında ekilen tohumlar mart ayında esas yerine alınırken ilk çiçeklerini ilkbaharın sonunda veriyor. Son olarak Temmuz sonunda ekilen tohumlar da eylül ayında bahçedeki esas yerine alınıyor ve kasım veya Aralık ayında ilk çiçekler kendini göstermeye başlıyor.

 Şebboy Çiçeği Ekim Zamanı?

Şebboy tohumu ile üretim yapılacaksa, büyük gözlü viyoller tercih edilmelidir. Viyol, yumurtalık da denilen,tohumu çimlendirmek amaçlı olarak kullanılan plastik aparatlara verilen addır. Çimlendirme için viyolller çok gevşek olmayacak biçimde torf ile doldurulur. İlaçlı su ile sulandıktan sonra şebboy çiçeği tohumu, viyol gözeneklerinin tam ortalarına gelecek biçimde ekilir. Ortalama 15 ile 18 derece arasında çimlenme beklenir. Tohumların 20’şer santim ara ile ekilmesi tavsiye edilir. İki hafta içerisinde çimlenmeye görülecektir. Tohumlar çimlendiği anda sıcaklık 10 dereceye düşürülür. Çimlenen tohumlar viyollerde kısa süre durduktan sonra yerlerine dikilmeye hazır hale gelir. Şebboy çimlenirken onu hastalıklara karşı koruyabilmek için, dikim yapıldıktan birkaç gün sonra, toprağın dipten hortum ile sulama yapılmalıdır. Bu sulamanın sonrasında ise damlama sulama tekniğine geçilmesi tavsiye edilir

Şebboy Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?

Şebboy çiçeği yararları saymakla bitmez. Tıp ve kozmetik alanında sık sık kullanılan bir bitkidir. Kokusunun sinir yatıştırıcı özelliği olduğu düşünüldüğü için bahçelere sık sık ekilir. Tüketim sırasında çiçeğinin daha önceden kurutulmuş olmalıdır. Kurutulmuş Şebboy çiçeğinin suda kaynatılması ile tüketiminin, idrar söktürücü özelliği olduğu bilinir. Yaprağı toz haline getirilip bal ile karıştırıldığında elde edilen macunun ağız içi yaralarına ve çatlaklara iyi geldiği bilinir. Ancak yine de hekiminize danışmadan kullanmamanızı tavsiye ederiz.
Önceki Yazı
Sonraki Yazı

Blog yazmayı uzun yıllardır severek yapmaktayım.

0 Yorum: