12 Kasım 2017 Pazar

Wordpress Önbellek Wp Süper Cache Eklentisi

wp süper cache
WP Super Cache Ayarları Nasıl Yapılır
Wp sitenizi hızlandırma ve trafik sorununu çözmek için  en iyi eklentilerden birisidir. Bu yazımda " WP Super Cache ayarları"na değineceğiz. Bu noktada kısaca Cache’den bahsetmek gerekirse; Cache Türkçe olarak önbellekleme olarak adlandırılır. Bu sistem sunucu ve bilgisayarlarda sistem yükünü önemli ölçülerde hafifletir.

Önbellekleme sayesinde sürekli yapılan işlemler Ram’in yada Türkçe tabiriyle belleğin belli bir kısmında tutulmak suretiyle, ardı ardına gelen istekleri direkt olarak kullanıcıya gösterir. Başşka bir deyişle sürekli girilen sayfalar hafızada tutularak kullanıcılar direkt olarak sunulur. Bu işlemler sayesinde sunucu aynı işlemler içinnn sürekli olarak bellek ve işlemci kullanımı yapmaz. Bunun sayesinde site yükü hafifler ve sitenizin daha hızlı yanıt vermesini sağlar.

WordPress sistemlerde gerek temalardaki kod yoğunlukları gerekse, arka planda çalışan eklentiler sitelerin yavaşlamalarına sebebiyet vermektedir. Bu sebepten dolayı doğru şekilde optimizasyon yapılıp,  performansı göstermesi sağlanır. WP Super Cache ayarları yazımda bu konu hakkında detayları paylaştım.

WP Super Cache Kurulumu

WP Super Cache eklentisini kurabilmeniz için aşağıdaki adımları izleyiniz.
WordPress admin paneline giriş yapın. Eklentiler > Yeni Ekle seçeneğine tıklayın. Anahtar kelime kısmına “WP Super Cache” yazın. Arama sonucunda çıkan WP Super Cache eklentisinin yanındaki “Hemen Yükle” seçeneğine tıklayın. Yükleme işlemi tamamdıktan sonra “Etkinleştir” seçeneğine tıklayın. WP Super Cache Kurulum WP Super Cache Kurulumu
1. Anahtar Kelime Kısmı
2. Hemen Yükle butonu

En iyi WP Super Cache Ayarları

Wp Super Cache ayarlarına erişebilmek için;
1:WordPress admin paneline giriş yapın.
2:Ayarlar > Wp Super Cache kısmına tıklayın.
3:Wp Super Cache ayar kısmı açılacaktır.

wp süper cache


Wp Super Cache ayarlar kısmına geldikten sonra “ Önbellekleme Açık (Önerilen)” seçeniğini seçip, “Durumu Güncelle” butonuna tıklayın. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra siteniz artık Önbellekleme yapmaya başlayacaktır. Eklentinin daha verimli çalışabilmesi için, “Gelişmiş” kısmından detaylı ayarları yapmannız gerekmektedir. Bu sayede eklenti maksimum performansta çalışıp, sitenizin daha hızlı açılmasını sağlayacaktır.
Wp Super Cache Gelişmiş Ayarlar Sekmesi
Gelişmiş ayarlar sekmesine sıra geldi. Bu kısımda alttaki ana başlıklar üzerinden işlemleri yapacağız.

1.Önbellekleme 
2.Diğer 
3.Gelişmiş 
4.Zaman Aşımı & Çöp Toplama

Önbellekleme

wp süper cache

Diğer

wp süper cache

Gelişmiş

wp süper cache


Tüm seçenekleri seçtikten sonra, “Durumu Güncelle” butonuna tıklayın. Seçmiş olduğunuz tüm ayarlar artık geçerli olacaktır.

Zaman Aşımı & Çöp Toplama

wp süper cache

Önyükleme Sekmesi Ayarları

Cache yani önbellekme işleminden yazının başında bahsetmiştik. Burada tekrardan hatırlatmakta fayda var. Kullanıcı sitenize ilk defa girdiğinde, önbellekme yaptığından dolayı siteniz biraz yavaş açılacaktır. Fakat sonraki girişlerinde gayet hızlı şekilde sayfalar kullanıcıya gösterilecektir. Önyükleme bu olayı tamamen ortadan kaldırarak tüm yazıların önceden hafızaya kayıt edip kullanıcı siteye girdiği anda gösterir. Tabii bu işlemide sizin belirlediğiniz zaman aralıklarında tekrarlar.
Ön yükleme işleminden maksimum performans alabilmeniz için belirtmişş olduğunuz zaman aralıkları kritik önem arz etmekte. Bu süre paylaşımlı hostinglerde 1440 dakika yani günde bir kez iken, VPS ve dedicated sunucularda 60 dakikadır. Yüksek hitli siteler içinse dünya standartı 120 dakika şeklindedir.

wp süper cache


Önbellek önyüklemesini şimdi çalıştır seçeneğine tıkladığınız anda sisteminiz, önbellekleme işlemini başlatacaktır. Fakat bu işlem uzun sürdüğünden dolayı 10 dakika beklemeniz gerekmektedir. İşlem sunucunuz veya hosting üzerine fazla kaynak kullanımına yol açması durumda dakika kısmına 0 yazıp deaktif edebilirsiniz.

CDN Sekmesi Ayarları

CDN, Content Delivery Network kelimesinin kısaltmasıdır. Türkçe karşılık olarak İçerik Dağıtım Ağı olarak çevrilebilir. CDN bir çok yere dağılmış sunucuların oluşturduğu bir alt yapıyı kullanır. Bu sebepten dolayı CDN kullanmanız sitenizin hızlı açılmasını sağlayacağından dolayı, alexa ve google sıralamalarında da üst sıralarda çıkmanız anlamına gelmektedir. CDN kullanımı google açısından önemli bir rol teşkil etmektedir.

wp süper cache


İçerik Sekmesi Ayarları

WP Super Cache eklentisinin içerik sekmesi sitenizdetoplamda kaç sayfa cache sunulduğunu bu cachelerin yaşlarını saniye cinsinden göstermektedir. Yukarıda önyükleme süresini dakika olarak ayarlamıştık. 1440 dakika olarak ayarladığımızdan dolayı cachelenen bir sayfanın maksimum yaşı 86.400 saniyeyi geçmemesi gerekmektedir. Buradan ilgili teslerinizi gerçekleştirebilir süresi dolan sayfaları temizleyebilirsiniz.

wp süper cache


Eklentiler Sekmesi

WordPress’in popüler eklentileri WP Super Cache tarafından desteklenmekte, Eklentiler sekmesinde popüler olup sitenizi yavaşlatabilen eklentiler WP Super cache tarafından eklenmiş Bu kısımdan kullandığınız eklentileri, etkin hale getirmeniz durumunda site üzerindeki kullanım alanı düşecektir.

wp süper cache
Önceki Yazı
Sonraki Yazı

Blog yazmayı uzun yıllardır severek yapmaktayım.

0 Yorum: