26 Mayıs 2017 Cuma

Bahar Yorgunluğunu Nasıl Gideririz

Doğanın uyanmaya başlamasıyla birlikte havadaki nem oranı artar, buna bağlı olarak da havadaki elektrik yükü çoğalır. Vücut artan elektrik yüküne uymaya çalışırken bazı dengesizlikler yaşayabilir. Ayrıca yazın ihtiyaç duyacağımız enerjiyi sağlayacak olan hormonlar salgılanır ken vücudumuzda yeterince mineral ve vitamin desteği yoksa, bu hormonlar da çeşitli dengesizliklere yol açabilir. Büyük şehirlerde stres ve kirli hava da bahar yorgunluğuna neden olan etmenlere tuz biber eker. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamak için yapmamız gereken aslında çok basit. Uzmanlar sağlıklı bir yaşam için dikkat etmeniz gereken her şeye, mevsim geçişlerinde bu tür rahatsızlıklar yaşamamanız için daha çok dikkat etmeniz gerektiği konusunda uyarıda bulunuyorlar.

YETERİNCE UYUMAK

Uykunuzu düzenli olarak almaya mutlaka özen göstermeniz gerekiyor. Daha kaliteli bir uyku için iyi havalandırılmış, ılık bir ortamda ve karanlıkta uyumaya dikkat edin. Erken yatın. Uyuma konusunda  güçlük çekerseniz akşamları melisa çayı veya huzur verici, gev- şetici başka bir çay içebilirsiniz.

GÜNEŞLENMEK

Bedenin canlanması için gerekli hormon değişikliği en çok güneş ışınlarının etkisiyle başlar. Vücudunuz D vitamini ihtiyacını karşılaması için her gün 10-15 dakika güneşlenin ve karanlıktan uzak durun.

DOĞRU BESLENMEK

Meyve, bal, kuruyemiş gibi doğal şekerler enerji verir. Un,  mayalı gıdalar, yağlı et ve şarküteri ürünleri, kızartma, kabuklu deniz ürünleri, ağır yağlı ve hazmı zor gıdalardan kaçının. Sofranız da çağla ,badem , yeşil erik gibi  mevsim meyvelerine ve otlara, ısırgana, baklaya, enginara yer verin. Çilek, kırmızı ve yeşilbiber, yeşil yapraklı sebzeler ve taze fasulye gibi C vitamini açısından zengin besinler tüketerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz. Su şişenizi yanınızdan ayırmayın. Bol su içerek vücut direncinizi artırırsınız ve metabolizmanıza zarar verip sürekli uyuşukluk hissi yaratan toksinlerden arınabilirsiniz.

BİTKİ ÇAYLARI DESTEĞİ

Bol sıvı alın. Kaynak suyu ya da hijyenik hazırlanmış suyla yapılan bitki çayıdır. Yeşil çay, meyan kökü,  nane,  guarana,   ada çayı ve ginseng canlandırıcı etkilerinin yanı sıra bahar alerjilerine karşı da yararlıdır. İçinde  C vitamini  bulunduran kuşburnu ve rezene çaylarıyla bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir.

KENDİNİZİ MUTLU EDECEK FAALİYETLER

Yoga ve meditasyonla ilgileniyorsanız, her gün en az yarım saatinizi bedeninizi ve zihninizi dinlemeye ayırmanız doğal süreçlerle uyumunuza yardımcı olacaktır. Doğadan uzak kalmayın. Metabolizmanın mevsim değişimine ayak uydurabilmesi için gezileri de programınıza dahil edin. Size neyin iyi geldiğini en iyi siz biliyorsunuz. Bu babar ; bahar yorgunluğu depresyona dönüşmemesi için kendinize zaman ayırmayı, sizi mutlu edecek şeyleri yapmayı ihmal etmeyin.

SPOR YAPMAK

Spor yapmak bedenin canlanması için gerekli hormon değişikliği en çok güneş ışınlarının etkisiyle başlar. Vücudunuz D vitamini ihtiyacını karşılaması  için her gün 10-15 dakika güneşlenin ve karanlıktan uzak durun. Uykunuzu düzenli olarak almaya mutlaka özen göstermeniz gerekiyor. Daha kaliteli uyku için iyi havalandırılmış, ılık bir ortamda ve karanlıkta uyumaya dikkat edin. Erken yatın. Uyuma konusuda çekiyorsanız akşam bir bardak  melisa çayı veya huzur verici, gevşetici başka bir çay içebilirsiniz. Bu dönemde dolaşımı canlandırmak gerekir. Eğer uzun süre hareketsiz kaldıysanız basamak basamak hareket edin. Birden ağır spor yapmayın. İlk uyandığınız da biraz egzersiz hareketleri ile vücudunuzu esnetmek ve mümkünse ılık bir duş almak da enerjinizi yükseltecektir. En iyi spor açık havada ve hafif güneşte yapılır. Spor yaptığınız gün bir şişe maden suyu içindeki mineraller canlılık verir.
Önceki Yazı
Sonraki Yazı

Blog yazmayı uzun yıllardır severek yapmaktayım.

0 Yorum: