9 Kasım 2017 Perşembe

Google XML Sitemaps Nedir Ayarları Nasıl Yapılır

Google XML Sitemaps Nedir Ayarları Nasıl Yapılır
Sitemap haritalama nedir önce onu açıklayalım. sitemap adı üzerinde site haritasıdır iki türlü sitemap vardır birincisi ziyaretçiler için ikincisi ise google örümcekleri için yapılır. her ikisi de linklerin kolay bulunmasını hedefler. Bizim konumuz google örümcekleri için yapacağımız sitemapla ilgili olacak.

Google Sitemap Xml kurulumu nasıl yapılır.

Öncelikle şuradan eklentiyi indirin. Eklentiyi zipten çıkarıp, Ftp ile sitenizin plugins dosyasının içine bırakın. ardından sitenizin admin panelinden eklentiyi aktif hale getirin. Eklentiyi aktif etmeden önce iki adet dosya oluşturup ana dizine atmanız gerekiyor bu dosyalar sitemap.xml adında bir dosya ve sitemap.xml.gz adında başka bir dosya olacaktır bu dosyaları yeni metin belgesi olarak oluşturabilirsiniz. sorun olursa ftpye attıktan sonra düzenlersiniz daha kolay olur.  oluşturduğunuz dosyalar yukarıdaki gibi görünecektir. Tabi içleri boş olacaktır “0 kb”  bu dosyaları oluşturduktan sonra üzerlerine sağ tıklayıp dosya izinlerini 777  yazılabilir yapmanız gerekiyor.  Ardından Admin paneline gidip eklentiyi aktif ediyoruz sonra settings kısmına tıklayıp sitemap ayarlarına giriyoruz.


Sitemap ayarları kısmında üst kısımlara dokunmayın hemen altta şöyle bir kısım olacak

Google XML Sitemaps Nedir Ayarları Nasıl Yapılır
Yukarıdaki resimde ilk iki kutucuk mutlaka işaretli olmalı alttaki çoklu sayfalardan dilediğinizi seçebilirsiniz.Eğer kategoriler üzerinden seo yapmayı düşünüyorsanız kategorileri de eklemelisiniz.

İndeks almasını istemediğiniz sayfalarınız varsa şu kısımdan ayarlayabilirsiniz.

Google XML Sitemaps Nedir Ayarları Nasıl Yapılır
Dilediğiniz kategoriyi ya da yazıyı buradan seçebilirsiniz. Bunlar gelişmiş temalarda profiller, kişisel sayfalar vs olabilir.

Sıklık ayarlarında ana sayfa ve blog yazılarınızı her zaman yapmanız lehinizedir



Google XML Sitemaps Nedir Ayarları Nasıl Yapılır
WordPress sitemap ayarlarının en önemli noktalarından biri de burasıdır. Öncelikleri doğru ayarlamanız gerekir. Bazen etiketleri blog yazılarınızdan önce indeks alır ya da yazınız ana sayfada indeks alır ama blog linki olarak google da gözükmez bu tür durumlar Sitemap öncelikleriyle ilgili sıkıntılardır. Tabi bunun dışında yeni sielerde bu tür indeks sorunları yaşanabilir. Bu durum siz sabırla çalıştıkça düzelecektir. Aşağıda benim kullandığım ayarlar var başkaları farklı kullanabilir.Siz de farklı seçenekler kullanabilirsiniz.
Google XML Sitemaps Nedir Ayarları Nasıl Yapılır


Son olarak Seçenekleri Güncelle diyoruz ve en üstte bulunan (bkz. alttaki resim)  güncellemek linkinden site haritasını güncelliyoruz. Böylece çok kısa sürede site haritamıza sitemizdeki tüm linkler ekleniyor site haritanızın nasıl göründüğüne bakmak için www.yelden.com/sitemap.xml şeklinde tarayıcınıza yazabilirsiniz.

Google XML Sitemaps Nedir Ayarları Nasıl Yapılır

Bitti mi? Tabi ki hayır sıra Google Webmaster Tools‘dan site haritamızı Google’a bildirmeye geldi. webmaster araçlarından sitemizin bulunduğu sayfaya geliyoruz ve neden bir site haritası eklemeliyim linkine tıklayıp sitemizin uzantısına sitemap.xml yazıp enter diyoruz bu kadar!
Önceki Yazı
Sonraki Yazı

2 yorum:

  1. Ben blogspottan nete yönlendirme yaptım. Site haritasıda gönderdim ama bi türlü tam olarak yönlenme tamamlanamadi. Bir sürü yayınim blogspot olarak çıkıyoŕ. Tekrar site haritaşi gondermelimiyim. Arka arkaya site haritası göndermenin sakincasi olurmu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zararı olmaz sitemap siz güncelleme yaptıkça zaten otomatik ping atar. Arama motorları ping servislerini kullana bilirsiniz. İyi çalışmalar

      Sil