11 Kasım 2017 Cumartesi

Egzama Nedir Sebepleri Nelerdir

egzema

 EGZAMA NEDENİYLE İNCELEYEYİM
Egzama pullanmalara, kızarıklık, döküntü ve kaşıntıya sebep olan, birçok çeşidi olup, daha çok atopik, seboreik ve temasla oluşanlarının incelendiği bir deri hastalığıdır.
Egzama akut ve kronik olmak üzere iki çeşit belirişe sahiptir. Bunlardan akut olanı iki hafta gibi bir süre içinde kendiliğinden ortadan kalkarken, kronik olan uzun süre deride kalır, iyileşmez ancak geriler. Yazın hastalık gerileme evresine girer. Kronik olan egzama kaşıntıya, iltihaplanmaya ve deride kalınlaşmalara sebep olurken, akut egzamanın kızarıklıklar, içi sıvı dolu tanecikler ve onların patlamasıyla son bulan bir seyri söz konusudur.

EGZAMA NEDEN OLUŞUR?

Egzama çeşitli uyaranların sonucunda oluşur. Bunlar bildiğimiz anlamda alerjenlerdir. Hastalığın ana gövdesini, bu alerjenlerin vücuda girip, çeşitli tepkilere yol açması oluşturur. Temas egzaması en fazla alerjenlerle bağlantılı olan çeşididir. Bunda temas edilen maddenin, derinin incelmesi ya da savunmasının ortadan kalkması durumlarında vücuda girip, insanları etkilemesi gibi bir süreç gözlenir. Eldiven, maske gibi engelleyici malzemelerin kullanımı, bu hastalığa karşı bir savunma oluşturur.
Temasla oluşan egzamanın, neden ortaya çıktığı aşağı yukarı bellidir. Bundan dolayı tedavisine de kısa sürede geçilmektedir. Ancak atopik ve seboreik egzamanın nedenleri açık değildir. Çeşitli nedenler ortaya sunulur ancak bir tanesi direkt olarak neden olarak gösterilemez. Tedavi süreçleri de farklılık arz eder ve iyileşme değil hastalığın gerilemesine çabalanır. Çünkü tam olarak egzamanın ortadan kaldırılmasına yönelik bir tedavi bulunmamaktadır.

EGZAMANIN NEDENLERİ?

STRES

Stres hastalıkta iki boyuta sahiptir. Birincisi stres sahibi olan kişilerin bu hastalığa yakalanmasıdır. İkincisi ise hastalığa yakalanan kişilerin stres yaparak, egzamayı iyice alevlendirmesidir. Bu etkiler göz önünde bulundurularak, stresten olabildiğince kaçınmak, ruh sağlığına özen göstermek önemlidir. Hem hastalığın alevlenmesine hem de ortaya çıkmasına neden olduğundan kişinin rahatlığı hastalığın kendine imkan bulmasında çok önemli bir yere sahiptir.

CİLT TAHRİŞİ

Özellikle temas egzaması için önemli bir yeri olan cildin tahriş olması ya da travması, bir maddeyle sıklıkla temasta bulunup, o maddenin ciltte tahrişe ve kesiklere, çatlaklara neden olup, vücuda girmesini anlatmaktadır. Özellikle çimento, asetoin, yapay reçine, sabun, deterjan ve saç boyaları bu etkileri ortaya çıkartabilmektedir.

HAVA KOŞULLARI

Egzama ılık, sıcak ve nemli havayı sevmez, bu havaların yaşandığı yerde yaşayan insanlarda ortaya çıkmazken, soğuk ve kuru havalarda daha fazla zemin bulmaktadır. Soğuk ve kuru havaların insanların derisinde yol açtığı kuruma ve çatlaklar sonucunda hastalık rahatça ilerler ve hava koşulları da bundan dolayı bir gerekçe haline gelir.

ALERJENLER

Alerjinin bu hastalığın ana gövdesini oluşturduğu bilinmektedir. Özellikle çocuklarda saman nezlesi, alerjik astım gibi durumlar egzamaya yol açar. Bununla birlikte, çeşitli gıdalar, toz, nikel-krom ürünleri, ev hayvanları da egzamaya neden olabilir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ

Bağışıklık sistemi sadece egzama için değil, birçok hastalık için etkenlerden sayılmaktadır. Bu sistemin zayıflaması, vücut direncini düşürdüğünden, çeşitli hastalıklara neden olmaktadır. Egzama da bunlardan birisidir. Bağışıklık sistemi problemi olan bireylerde egzamanın meydana gelişi daha yüksek risk içerir.
Önceki Yazı
Sonraki Yazı

Blog yazmayı uzun yıllardır severek yapmaktayım.

0 Yorum: